Kenangan Terindah partone

Dah beberapa hari Ramadhan berlalu......sejak 2-3 hari ni...saye asyik terkenangkan kenangan2 terindah bersama2 orang yang saye sayangi....sepanjang perjalanan hidup saye yang akan menjangkau 27 tahun ni,saye dah kehilangan ramai orang yang saye sayang...tapi kehilangan yang paling memberi kesan adalah 3 insan yang paling2 saya sayang.....alamak...dah nak tersedih....tp haruslah sedih....sbb saya sedang dlm mood mengenang kembali saat2 bersama mereka.....

Insan pertama yang saye maksudkan adalah arwah ayah....kenangan bersama ayah mmg takkan dapat saye lupakan sampai bile2....ayah pergi meninggalkan kami sbb sakit kanser...kanser tekak...saye percaya,semua orang diluar sane yang telh kehilangan insan yang bernama ayah juga rasa ape yang saye rase....terutama adik beradik saye....ika,adin n ira....kite kene terima semuanya ya....
Ayah, Nordin bin Mohd Said (NMS) telah kembali kerahmatullah pada 5 Oktober 2004...saye muda lagi..apetah lagi adik beradik saye...ika masih kat kolej...adin lagi beberapa hari nak SPM n ira baru darjah 2...

saye ingat lagi...pada pagi hari kejadian....ayah sempat cakap..."ida jgn pergi kerja(praktikal)...klu pegi juga,jadi anak derhaka..."dlm nada yg sangat lemah...mula2 ingat isshh...nape ayah cakap mcm ni...tapi tak pegi jugaklah....just stay at home....around 10am tu,ika call...die tak sedap hati....die tanye ayah...ayah ok ke?saye pun jawab ayah ok je(walhal mase tu dada ayah dah berombak2)...die tak dapat balik...sbb petang tu ade final exam...saye cakap ngan ika...buat exam betul2..nnt boleh balik tgk ayah...

sebelum zohor....ayah dah semakin lemah.....hati saye dah tak sedap...mmg rasa lain sangat...entahlah...berdebar2 je...atas katil tu,saye duduk sebelah ayah...bacekan yassin untuk ayah....usap2 ayah...:-(  sedihnye bile teringat balik.....

dalam waktu antara zohor n asar tu, ayah dah sangat lemah...ayah batuk2...ayah muntah...keluar warna hitam2...tapi tak berbau...dah beberapa hari baru tau yang hati ayah sebenarnye dah burst...tu yang ayah muntah kuar warne hitam2 tu...waktu ni mmg kelam kabut sangt....ibu dah menangis2 sambil menghantar kalimah syahadah kepada ayah...saye pun dah terasa yg waktu ayah dgn kami dah tak panjang....waktu tu dah ade ramai saudara mara kat umah....sbbnya,ayah dah start nazak seminggu sblm die pergi utk selama2nya tu..semua dah sebak dan tak tertahan rase sedihnya....

waktu tulah ibu suruh saye telefon doktor...saye berlari ke dapur utk telefon doktor.....dan........sementara saye telefon doktor tulah ayah telah menghembuskan nafas terakhir disisi ibu and adin....bile dengar je ibu jerit...saye terus lari tglkan doktor yang tgh on the line tu....bile sampai depan,terpempan saye melihat tubuh ayah yang dah tak bernafas dan ibu yang teresak2 ditenangkan oleh saudara mara yang lain...

waktu tu saye rase dunia ni gelap....kami dah kehilangan ayah...innalillahiwainailihrajiun...

selepas beberapa ketika, bile keadaan dah tenang, saye call along (sepupu saye) yg kat Uniten....saye mintak tolong die jemput ika....tp saye dah pesan kat die, jgn bgtau ape2 lagi pasal ayah....ateh tolong amik ira and adin tolong uruskan ape2 yang patut....saye dah tak tau nak buat ape lagi waktu tu....air mate dah kering...sedih sgt...tapi saye tak lupe untuk terus2 sedekah al-fatihah untuk ayah...

cerita ika pun sedih....die mcm dh dpt tau walaupun along tak cerita ape2...ayah sebenarnye telah menghembuskan nafas terakhirnya di kediaman kami sekeluarga(itu permintaan ayah...die dah tau umur die tak panjang n die nk jugak hembuskan nafas terakhir die kat situ)...dekat jugak dgn rumah atok, untuk urusan pengebumian sume dilakukan kat umah atok...so..bile ika lalu je depan umah atok kitorang,die mcm pelik...sbb umah atok dah ade kain putih naik depan gate...biasenye, bile ade naik kain putih maknenye ade kematian...ika diam je...bile sampai je umah,die terkejut sangat....die sampai dah nak tersembam jatuh...nasib baik ade beberapa org disekeliling die yang tolong papah die...die menangis....sedih sgt mase tu...

ira pulak,mase sampai dari sekolah tu, die mcm terpinga2...iyelah...sblm pegi sekolah tadi ayah masih ade...tibe2 je,ayah dah takde....sedih jugak keadaan die mase tu...

pastu dlm kul 5-6 mcm tu, ayah pun kami bawak g umah atok...naik ven jenazah....sebenarnye tokpak mcm dah tau2 ayah nk pergi untuk selama2nya....seminggu awal die dah kemaskn umah...dah lapangkan umah...simpan sume kerusi....bentang kapet kat depan...semualh....tapi kami redha...yelah...tokpak org tuakan..mesti die dah banyak pengalaman....

itulah serba sedikit kenangan yang masih tersemat dlm hati saye....pada awal2 pemergian ayah tu...kami adik beradik n ibu buat2 mcm ayah g out station....sbb ayah mmg selalu g out station...g sane g sini...buat inspection kayu....tapi lame2 mcm terasa sgt kehilangan ayah...mase tu lagi 17 hari je lagi hari jadi saye...biasenye klu kami adik beradik n ibu punye hari jadi...ayah akan bawak kami makan kat luar...tak kisah kat mae2..tapi mesti mkn kat luar....rindunye saat2 itu....dan...mulai dari tahun itulah,kami tak berape nak sambut raye...rase mcm kosong je..sbb biasenye pagi raye tu...lepas bemesra2 ngan sedara mare, terus balik kampung ayah...walaupun kat kg dah takde atok n nenek...tapi kitorang still balik lawat sedara mare belah ayah yg masih ade kat melaka nun...bile ayah dah takde, jarang sgt balik kampung....iyelah....masing2 dah ade komitmen...huhuhuh....

Ya Allah,

Rendahkanlah suaraku bagi mereka
Perindahlah ucapanku di depan mereka
Lunakkanlah watakku terhadap mereka dan
Lembutkan hatiku untuk mereka.......

Ya Allah,

Berilah mereka balasan yang sebaik-baiknya,
atas didikan mereka padaku dan Pahala yang
besar atas kasih sayang yang mereka limpahkan padaku,
peliharalah mereka sebagaimana mereka memeliharaku.
Ya Allah,

Apa saja gangguan yang telah mereka rasakan
atau kesusahan yang mereka deritakan kerana aku,
atau hilangnya sesuatu hak mereka kerana perbuatanku,
maka jadikanlah itu semua penyebab susutnya
dosa-dosa mereka dan bertambahnya pahala
kebaikan mereka dengan perkenan-Mu ya Allah,
hanya Engkaulah yang berhak membalas
kejahatan dengan kebaikan berlipat ganda.
Ya Allah,

Bila magfirah-Mu telah mencapai mereka sebelumku,
Izinkanlah mereka memberi syafa'at untukku.
Tetapi jika sebaliknya, maka izinkanlah aku
memberi syafa'at untuk mereka,
sehingga kami semua berkumpul bersama dengan santunan-Mu
di tempat kediaman yang dinaungi kemulian-Mu, ampunan-Mu serta rahmat-Mu.
Sesungguhnya Engkaulah yang memiliki Kurnia Maha Agung,
serta anugerah yang tak berakhir
dan Engkaulah yang Maha Pengasih diantara semua pengasih.

Amin Ya Rabbul Alamin..





Al-Fatihah untuk ayah......

Comments

sabar lah zahid..
semua org akan melalui saat2 macam nie..
cuma tak tau lambat ke cepat jer...
ZaHiDaH said…
TQ lala....betul tu...:-(
Anonymous said…
beb,, aku lg sedeh time arwah ayah ko pergi dulu,,ko call time aku drive n aku dgn xpikir ape2 terus belok msk parking,, pranggg,, ape lg,, abis satu flat turun tgk aku,, aku dok jer dlm kete xkuar2 smpi ade org ketuk suh kuar,,tergamam beb otak dh xblh nk pikir,, time tu xsia2 aku berulang alik ke klang dr Orbit Teguh,time tu aku igt lg pesan arwah ayah ko kat aku, 'berkawan elok2 sama anak cik jgn bergaduh or bermasam muka, wat mcm adek beradik sndr igt pesan cik ye nani,,' sambil bercakap tu arwah ayah ko letakkan tangan die atas kepala aku, mcm menyampaikan wasiat atau janji antara aku n arwah ayah ko,, mase otw balik aku nangis dlm kete sorang2 sedih giler beb,, ayat tu still tersemat kat dlm kotak hati aku smpi skang,, time tu aku anggap ko lah bff aku sbb aku xpernah ade bff,, tapi tu lah aku tau ko xpenah anggap aku bff ko kan,, xpelah sapelah aku,, yg paling aku sedih n kecewa dgn ko sbb ko lupakan aku mcm tu jer,, smpikan ika kawen pn aku xtau, aku dpt tau pun tgk pic dr facebook faiz,, tp aku xsalah kan ko sbb aku pn ade salah nyer,, n now aku syukur sbb ade faiz yg mendekatkan kita balik,, aku doakan ko bahagia n 4 ur info wallat B.U.M yg ko hadiahkan kat aku utk pujuk aku balik mase gaduh berebut nak duduk depan naik kete k.ani dulu aku still simpan utk kenangan,
p/s aku ngaku aku salah sbb aku xpandai nak tunjuk kan take care aku kat ko, xmcm ko yg slalu dok call aku tanyer khabar itu n ini,, tp itu lah aku,,,
Anonymous said…
beb,, aku lg sedeh time arwah ayah ko pergi dulu,,ko call time aku drive n aku dgn xpikir ape2 terus belok msk parking,, pranggg,, ape lg,, abis satu flat turun tgk aku,, aku dok jer dlm kete xkuar2 smpi ade org ketuk suh kuar,,tergamam beb otak dh xblh nk pikir,, time tu xsia2 aku berulang alik ke klang dr Orbit Teguh,time tu aku igt lg pesan arwah ayah ko kat aku, 'berkawan elok2 sama anak cik jgn bergaduh or bermasam muka, wat mcm adek beradik sndr igt pesan cik ye nani,,' sambil bercakap tu arwah ayah ko letakkan tangan die atas kepala aku, mcm menyampaikan wasiat atau janji antara aku n arwah ayah ko,, mase otw balik aku nangis dlm kete sorang2 sedih giler beb,, ayat tu still tersemat kat dlm kotak hati aku smpi skang,, time tu aku anggap ko lah bff aku sbb aku xpernah ade bff,, tapi tu lah aku tau ko xpenah anggap aku bff ko kan,, xpelah sapelah aku,, yg paling aku sedih n kecewa dgn ko sbb ko lupakan aku mcm tu jer,, smpikan ika kawen pn aku xtau, aku dpt tau pun tgk pic dr facebook faiz,, tp aku xsalah kan ko sbb aku pn ade salah nyer,, n now aku syukur sbb ade faiz yg mendekatkan kita balik,, aku doakan ko bahagia n 4 ur info wallat B.U.M yg ko hadiahkan kat aku utk pujuk aku balik mase gaduh berebut nak duduk depan naik kete k.ani dulu aku still simpan utk kenangan,
p/s aku ngaku aku salah sbb aku xpandai nak tunjuk kan take care aku kat ko, xmcm ko yg slalu dok call aku tanyer khabar itu n ini,, tp itu lah aku,,,

Popular posts from this blog

Ketika Allah Memilihmu Untukku...